Nederland heeft een ware festival cultuur, maar toch was het mij gelukt om nog nooit naar een festival te gaan, tot dit jaar. Dit jaar ben ik voor het eerst naar een bevrijdingsfestival geweest. Ik heb hier een enorm leuke tijd gehad met vriendinnen, zowel door de muziek, de hapjes en drankjes, als de gezellige tijd.
Onder het genot van een drankje stonden we bij een van de grote pleinen naar de muziek te luisteren. De sfeer is enorm gezellig, maar dat iedereen zo dicht op elkaar staat, is toch wel vervelend. Echt ruimte om te dansen is er niet, dus mijn vriendinnen en ik begonnen te praten over wat we om ons heen zagen gebeuren. Hoewel we zelf ook wel van een drankje genieten, viel het ons op dat veel mensen al dronken zijn rond zes uur ‘s avonds. Hoewel dit niet bijzonder vreemd is op een festival, was het vooral de leeftijdscategorie die ons zorgen baarde. In een studentenstad als Wageningen is het logisch dat veel studenten van een biertje genieten tijdens een festival. Wat echter wel zorgelijk is, is dat veel minderjarigen aan alcohol kunnen komen tijdens een festival. Omdat veel mensen vaak aan mijn leeftijd twijfelen, liet ik uit gewoonte mijn ID zien aan de bar man. De man lachte me nog net niet uit, een ID laten zien was helemaal niet nodig. Ik schrok hier best wel van, helemaal aangezien het overduidelijk was dat sommige jongeren nog geen 18 waren.
Eerste ervaring met alcohol
Door het openbare drinken van jongeren, kwam het gesprek op onze eerste ervaringen met alcohol. Hoewel wij ook minderjarig waren, begonnen wij de eerste jaren wel met thuis te drinken, gewoon gezellig een wijntje bij het diner of een verjaardag. Het drinken bij feestjes begon pas echt met 18 jaar. De discussie over de alcohol leeftijdsgrens was dan ook een voor de hand liggend gespreksonderwerp. Hoewel ik wetenschappelijk gezien snap dat het niet verstandig is voor jongeren om te drinken wegens de nog ontwikkelende hersenen, lijkt het verhogen van de legale leeftijd om te drinken niet te helpen. In mijn optiek werkt het zelfs averechts, aangezien jongeren stiekem gaan drinken, en vaak zelfs meer drinken dan dat ze normaal zouden doen wanneer het legaal was geweest.
Hulp bij alcoholverslaving
Een vriendin van mij vindt het schandalig. Zij groeide op met een vader met alcoholverslaving, en is daarom tegen het overmatige gebruik van alcohol, al helemaal onder jongeren. Haar vader heeft uiteindelijk de juiste hulp gekregen voor zijn verslaving (hier kun je terecht voor meer informatie over alcoholverslaving). Deze ervaring heeft haar meer bewust gemaakt van de verleidingen van alcohol. Ze raadt iedereen dan ook aan om op tijd hulp in te schakelen wanneer je ziet dat iemand overmatig alcohol consumeert.